Opstijgend vocht in Kortrijk

Woon jij in Kortrijk en heb je last van opstijgend vocht in je woning? Dan kan dit best wel wat overlast geven. Opstijgend vocht zal zorgen voor een vochtige woning, waarbij er vochtplekken op de wand te zien zijn en er kan zich schimmelvorming voordoen. Het is zelfs zo dat schimmel de constructie van je mooie Kortrijkse woning kan aantasten en ook voor de gezinsleden is een vochtige woning en schimmel erg ongezond. Je hebt er daarom alle belang bij opstijgend vocht in Kortrijk zo snel mogelijk te bestrijden.

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is vooral een probleem bij oudere woningen die nog niet voorzien zijn van een waterkering. Vaak zijn bij oudere woningen de muren poreus en zuigt als het ware grondvocht op. Opstijgend grondvocht komt vooral voor in gebieden met een hoog grondwaterpeil, maar ook in gebieden waar dit niet het geval is kan grondwater door hevige regenval ook flink stijgen. Als het vocht eenmaal in de muren van de woning zit zal het langzaam naar boven opstijgen. Doordat zowel de muur als het grondwater bepaalde zouten bevatten zal aan de buitenkant een witte salpeteruitslag geven. Aan de binnenzijde merk je dat vooral de onderkanten van de muur vochtig zijn pleisterwerk of behang zal loslaten en er ontstaan vochtplekken. Bij langdurig vochtig muren zal ook schimmel de kans krijgen om op de muur te groeien. Dit is zeer schadelijk voor de woning zelf, maar ook voor de gezondheid. Het is zeer belangrijk dat opstijgend vocht daarom aangepakt wordt en daarvoor dien je vochtbestrijding in Kortrijk uit te voeren.

Hoe opstijgend vocht in Kortrijk bestrijden?

Er zijn enkele methodes om opstijgend vocht in Kortrijk te bestrijden. Welke methode het beste is, is afhankelijk van de mate van het vochtprobleem, de staat van de muren en de woning en uiteraard het budget.

Het onderkappen van de woning

Het onderkappen van de woning is een zeer effectieve methode om opstijgend vocht te bestrijden. Maar je moet er wel rekening mee houden dat het een arbeidsintensieve klus is dat best voor veel overlast zal zorgen. Anderzijds, wanneer de klus gereed is ben je definitief verlost van opstijgend vocht in Kortrijk. Bij het onderkappen van de woning wordt er alsnog achteraf een waterkering aangebracht. Op grondniveau worden de bakstenen uit de woning gehaald en er wordt een waterdichte kunststof folie of roofing aanbracht, de bakstenen worden nadien weer terug geplaatst. Aangezien dit een hele renovatie is, wordt aangeraden om de woning te onderkappen als je nog een verdere renovatie van je woning gepland had.

Muren injecteren

Ook met het laten injecteren van de muren kun je een soort van waterkering effect verkrijgen. In de muren worden gaten geboord. In deze boorgaten wordt dan een waterafstotende vloeistof of gel gespoten. Dit zal worden opgenomen door het metselwerk gaan uitharden. Opstijgend vocht krijgt zo geen kans meer om verder te stijgen. Deze methode is heel wat minder werk om uit te voeren en is ook goedkoper. Uiteraard zullen de boorgaten weer worden gedicht zodat er niet meer te zien is.